De Brugse onderzoeksrechter heeft een 30-jarige man uit Eritrea aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachte zou deel uitmaken van een smokkelorganisatie die al in oktober 2018 werd opgerold.
De lokale politie van Brugge kreeg begin december 2017 een melding over een incident op de nieuwe autosnelweg A11. Een vijftiental transmigranten uit Ethiopië en Eritrea bleek nota bene uit een rijdende vrachtwagen te springen. Een van de vluchtelingen brak hierbij beide benen en werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.
Het team mensensmokkel van de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) startte een onderzoek naar aanleiding van het incident. Op die manier kon een mensensmokkelorganisatie in kaart gebracht worden.
Enkele bendeleden werkten vanuit Oostende, maar de smokkelactiviteiten vonden onder andere in Jabbeke, Wetteren, Antwerpen en Brussel plaats. Zelfs in Wallonië was de organisatie actief, bijvoorbeeld vanuit Wanlin in de provincie Namen.
Op 22 oktober 2018 werden op acht adressen in Oostende, Antwerpen en Mol huiszoekingen gehouden. Zes twintigers uit Eritrea en Ethiopië belandden daarna ook enkele maanden in voorhechtenis.
Een 30-jarige verdachte kon bij die huiszoekingen niet aangetroffen worden. Donderdag werd hij alsnog ingerekend, waarna hij vrijdag werd aangehouden door de onderzoeksrechter. De Brugse raadkamer beslist dinsdag of de man langer in de gevangenis moet blijven.
Procureur Frank Demeester wijst op het belang van dergelijke onderzoeken. "Sommige transmigranten handelen op eigen houtje en kruipen zelf in een vrachtwagen, maar velen onder hen zijn het slachtoffer van smokkelorganisaties die hen op vrachtwagens stoppen tegen betaling.
Het zijn deze mensensmokkelaars die moeten worden gearresteerd, zodat we kunnen vermijden dat mensen in levensgevaarlijke omstandigheden tussen ladingen of in koeltransporten worden gestopt." Volgens het parket zou bij een onderschepping van transmigranten dus steeds moeten gezocht worden naar de mensensmokkelaars die achter het transport zitten. (Belga)